Cum arată primul robot care se poate cățăra pe pielea umană

de: Andreea Cuzub
07 10. 2018

Mulțumită asistenților inteligenți artificiali precum Siri și Alexa, ne-am obișnuit să avem un AI la îndemână oricând am avea nevoie de el.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) lucrează la următoarea generație a acestui tip de tehnologie personalizată: un mic robot personalizat care să se târască literalmente pe corpul tău.

Numele lui este Skinbot și realizează această mișcare cu ajutorul picioarelor care au abilități adezive asemănătoare cu cele ale lipitorilor sau cefalopodelor.

„Ideea îi face pe roboți să se deplaseze pe corpul tău, ca niște tovarăși robotici mici care să te ajute”, a declarat Artem Dementyev, doctorand MIT. Cercetătorii spun că scopul este acela de a descoperi noi moduri de utilizare a dispozitivelor portabile, nu doar ca dispozitivele statice, cum ar fi ceasurile.

„Roboții epidermici” se atașează direct pe piele cu ajutorul ventuzelor, asemănătoare celor pentru masaj. Acesta este primul robot care se poate urca, la propriu, pe piele.

În teorie, presupunem că astfel de roboți ar putea funcționa ca un animal de companie, un fel de variantă actualizată pentru 2018 a unui papagal pe care-l porți pe umăr. Însă Dementyev spune că aceștia ar putea avea și aplicații medicale.

„Văd roboții ca pe niște medici mici pe care îi poți comanda să vină într-o cutie mică chiar la tine acasă”, a declarat savantul. Cercetătorii mai spun că robotul poate avea un microscop care să privească atent pielea. Astfel, ar putea inspecta eventualele semne de cancer sau alte probleme ale pielii.

În plus, ventuzele robotului au inele metalice care pot identifica semnale biopotențiale, cum ar fi ritmul cardiac și activitatea musculară. Savanții menționează că robotul se află în faza incipientă de explorare, iar principalele provocări ar fi eliminarea firelor, pentru a face robotul autonom și mult mai practic.